Geçen hafta Brüksel’de Avrupa Birliği’nin uzun vadeli yedi yıllık bütçesinin görüşülmesi için fevkalâde AB doruğu düzenlendi. Avrupa Kurulu Lideri Charles Michel tarafından önerilen taslak bütçe, Avrupa önderlerinin dayanağını bulamadı.
Zirveden sonra gazetecilere konuşan Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis şunları söyledi: “Bir muahedeye yakın olsaydık, o denli sanıyorum ki geceyi burada geçirmeyi ve başarılı olmayı tercih edecektik. Bütçeyi kabul etmediğimiz gerçeği, mutabakata yakın olmadığımızı gösteriyor.”
Miçotakis, “Olağanüstü tepe, çok sayıda efora ve gece yapılan görüşmelere karşın maalesef sonuçsuz kaldı. Önümüzdeki 2021-2027 yılları için Avrupa bütçesinin boyutu ve dağıtımı konusunda anlaşamadık” dedi.
Zirvenin sonuçlarını dramatize etmekten kaçınılması gerektiğini belirten Miçotakis kelamlarını şöyle sürdürdü:
“Başından beri bunların güç müzakereler olacağını biliyorduk. Tarih birebir vakitte bize, siyasetlerimizin temelini oluşturan bu cins karmaşık mutabakatlara ekseriyetle birinci denemede ulaşılamadığını gösteriyor.Bu Avrupa tarihi. Bazen çok vakit ve çok gayret gerektiren prosedürlerden sonra tahlil geliyor.”
İngiltere’nin AB’den çıkmasının Avrupa bütçesini kıymetli bir katkıdan mahrum bıraktığını belirten Miçotakis şu sözleri kullandı:
“Bu karmaşık kombinasyona bir de Avrupa bütçesinin hiçbir formda AB’nin gayri safi ulusal gelirinin yüzde 1’ini aşmaması gerektiğine inanan orta büyüklükteki dört Avrupa ülkesinin ısrarı eklendi. Öteki bir deyişle, kimileri daha az kaynakla daha fazlasını yapmamızı bekliyor.”
Yunanistan Başbakanı Mitsotakis, 2050 yılında sıfır karbon iktisadına geçiş, toplumun dijital dönüşümü ve sonların korunması üzere Avrupa’nın geleceği için son derece argümanlı bir siyasetin ek kaynaklara muhtaçlığı olduğunu kaydetti.