Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ve finans, yatırım, teknoloji, turizm üzere kesimlerin temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan İYA Üst Yöneticisi Nihat Narin, İYA’nın kuruluş maksadını, başta metro olmak üzere gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri ve izleyecekleri yol haritasını iştirakçilerle paylaştı.
Narin’in akabinde, London & Partner’ın Üst Yöneticisi Laura Citron da idare şemasını ve İstanbul-Londra ortasında yapılacak iş birliklerine değindi.
İBB Lideri Ekrem İmamoğlu ise İYA’yı kısa ve orta vadede İstanbul’u çok daha fazla memleketler arası yatırım çeken, memleketler arası teşebbüsçü ve yetenek çeken bir kente dönüştürebilmek emeliyle kurduklarını söyledi.
‘Sektördeki herkesin sesine kulak vereceğiz’
İstanbul’un kıymetini anlamak için dünya haritasına bakmanın kâfi olduğunu söz eden İmamoğlu, şunları söyledi:
“Londra, New York, Paris, Amsterdam, Tokyo, Sidney, Milano üzere değerli kentlerin her biri, yetenekli beyinleri ve teşebbüsçü sınıfları çekmek için yatırım ve tanıtım ajanslarıyla ağır gayret sarf ediyorlar. Biz de hem biraz evvel anlattığım kendi tarihimizden ders alarak hem de bu metropollerin deneyimlerinden yararlanarak yola çıkıyoruz. İYA bünyesinde, bu kentin kalkınması için kıymetli ticari partnerimiz profilindeki ülkelere ve kentlere odaklanalım istiyoruz. Onlarla iş birliğimizi çok üst düzeylere taşımak istiyoruz. Evvel planlayacağız. Stratejik bakacağız. Küresel rekabeti yanlışsız anlayacağız. Bilgiyle, tahlille daima birlikte karar alacağız. Bölümdeki herkesin sesine kulak vereceğiz.”
İYA ile İstanbul’da birinci 5 yıllık maksatlarını anlatan İmamoğlu, kentin yatırım yapılabilir, çalışılabilir ve ziyaret edilebilir bir dünya metropolü olma niteliğini güçlendireceklerini lisana getirdi.
Yabancı yatırımcılarla her vakit açık, dürüst, karşılıklı kazanma unsuruna dayalı, sağlam ve tahlil odaklı bir bağlantı içerisinde olacaklarını belirten İmamoğlu, şöyle konuştu:
“Başta metro olmak üzere, kitle ulaşım yatırımlarına odaklanacağız. İstanbul değerli bir fay çizgisi üzerinde bulunması nedeniyle, kentin dokusunu değiştirecek planlama ve yatırımlar yapacağız. Öncelikli olarak yüksek teknoloji alanlarında kurumlar geliştireceğiz. Yeni teknoloji şirketlerine, yazılım, tasarım, coding ve eğitim şirketlerine takviye olacağız. Etraf yatırımları, pak güç, kentsel atıkların dönüşümü ile ilgili yatırımlarda İstanbul öncü kentlerden biri olacak. Kente gelen yabancı ziyaretçi sayısında dünyada birinci 3’e girmesini sağlamaya daima birlikte çalışacağız. Kentimizin yakın civarında entegre ziraî üretim yatırımlarını, üretici-tüketici zinciri açısından destekleyeceğiz.”
“İstanbul’da bir lokal demokrasi modeli inşa ediyoruz” diyen İmamoğlu, oy hesabı yapmadan Türkiye ve dünya için kalıcı demokratik kurallar ve kurumlar geliştirdiklerini kelamlarına ekledi.