Georgieva, Suudi Arabistan’ın başşehri Riyad’da düzenlenen ‘G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Liderleri Toplantıları’nın akabinde yazılı açıklama yaptı.
Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs salgınının ülkedeki ekonomik faaliyetleri olumsuz etkilediğine işaret Georgieva, bu durumun global ekonomik büyümeye yönelik toparlanma beklentilerini de riske attığını aktardı.
Georgieva, salgının insani bir trajedi olduğunu belirterek, “Çin ve dünyanın geri kalanındaki büyüme, virüsün süratli bir formda denetim altına alınması durumunda bile etkilenecektir” değerlendirmesinde bulundu.
Virüsün oluşturduğu belirsizlik dikkate alındığında daha makus senaryolara karşı hazır olunması gerektiğinin altını çizen Georgieva, kelam konusu salgının yanı sıra ülkeler ve şirketlerin yüksek borçlarının risk primi artışı ya da finansal şartlardaki beklenmedik sıkılaşmadan etkilenmesi ve iklim değişikliği kaynaklı doğal afetlerin artması üzere risklerin de olduğunu bildirdi.
‘Küresel zorluklar, global tahliller gerektirir’
Georgieva, büyüme suratındaki yavaşlama ve düşük enflasyonla G20 ekonomilerindeki para siyasetinin uyumlu olmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayarak, maliye siyasetinin ekonomik beklentileri takviyeler formda uygulanmasının ehemmiyetine değindi.
Yapısal ıslahatların üretimi, büyümeyi ve iş gücünü geliştirmek hedefiyle uygulanması gerektiğini belirten Georgieva, “Ülke seviyesindeki siyasetlerin ötesinde, birçok zorluk globaldir ve global tahliller gerektirir.” tabirlerini kullandı.
Georgieva, iktisadın dijitalleşmesinden kaynaklanan vergi zorluklarıyla başa çıkma, borçların şeffaflığı ve sürdürülebilirliğinin güçlenmesi, daha açık ve dirençli finansal sistemin oluşturulması üzere hususların toplantılarda gündeme geldiğini kaydetti.
İşbirliği vurgusu
Uluslararası işbirliğinin kıymetli olduğu alanlara dikkati çeken Georgieva, “Kovid-19’un insani ve ekonomik tesirlerini denetim altına almak için, özellikle salgın daha kalıcı ve yaygın hale gelirse birlikte çalışmalıyız.” davetinde bulundu.
Küresel ticaretteki belirsizliğin daha da azaltılması için işbirliğinin gerekli olduğunu vurgulayan Georgieva, ABD ile Çin ortasında birinci faz ticaret mutabakatına karşın ticaret tansiyonunun bu yıl global büyümede yüzde 0,6’lık düşüşe neden olduğuna işaret etti ve “ticaret barışı”na geçişin ehemmiyetine işaret etti.
Georgieva, son olarak iklim değişikliğine karşı da dünyanın işbirliği içerisinde olması gerektiğinin altını çizdi.