Rus basınına konuşan Karaoğlu, “Bana kalırsa ticaretin kotalarla kısıtlanmaması kıymetli. Yerli üreticiyi muhafaza isteğine hürmet duymak gerek elbette lakin mevcut kota bu müdafaayla ilgili değil, bunu hepimiz anlıyoruz. En kısa vakitte tüm kısıtlamalar kaldırılmalı. 200 bin tonluk kota da yetmez, 500 bin de… Sonra ne olacak?” sözlerini kullandı.
‘Ruslar burada yetişen zerzevat ve meyveleri seviyor’
Karaloğlu, “Biz elbette domates satacağız, Rusya’ya olmasa bile satışa devam edeceğiz. Anadolu’nun eserlerinin kalitesi tartışılmaz seviyede. Ruslar burada yetişen zerzevat ve meyveleri seviyor. Üçüncü ülkeler üzerinden Rusya’ya birebir domatesleri satan ortacılar olacaktır. Lakin fiyatlar daha yüksek olur, kalite de düşer. Bu yüzden bence bu kotalar kaldırılmalı” değerlendirmesi yaptı.
‘Kotanın kaldırılması fiyatları düşürür’
Karaloğlu, kotanın kaldırılmasının fiyatların hissedilir seviyede düşmesine yol açacağını ekledi.
Karaloğlu, Rusya Tarım Bakanlığı’nın kotanın 200 bin tona çıkarılması teklifinin de hâlâ imzalanmadığını, yük kamyonlarının gümrükte kaldığını, husus nedeniyle kaygı duyguklarını kaydetti.
‘İki ülke birbirini tamamlıyor’
Karaloğlu’na nazaran iki ülke ortasındaki ticarette kaldırılması gereken öbür kısıtlalamalar da var. Sözgelimi yerli para ünitelerinin hür kullanımı konusu tahlile kavuşturulmalı, malların sevkiyatını kolaylaştırmak için gümrük muahedeleri daha esnek hale getirilmeli.
Diğer yandan Türkiye, Rusya’ya mobilya, tarım teçhizatı, sulama, sera ve ısıtma sistemleri sevkiyatını da arttırmak istiyor. Rusya ise mobilya üretimi için Türkiye’ye daha fazla odun sevkiyatı yapabilir.
Karaloğlu, “Türkiye ile Rusya ortasında karşılıklı ticaret için birçok alan var. İki ülke eksiklik gördüğü bahislerde birbirini tamamlıyor” dedi.