Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke önderinin birliğin gelecekteki bütçesinin boyutu ve harcama alanlarını görüşmek için Brüksel’de düzenlediği tepede uzlaşı sağlanamadı.
Avrupa Birliği (AB) Kurulu Başkanı Charles Michel ve AB Komitesi Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de gerçekleştirilen bütçe konulu AB Başkanlar Zirvesi bitiminde basın toplantısı düzenledi.
Michel, bütçe konusunda uzlaşı sağlamak için daha fazla vakte muhtaçlık olduğunu, bütçenin müzakere edilmesinin sıkıntı bir mevzu olduğunu belirterek, “AB bütçesi konusunda bir mutabakat sağlayamadık” dedi.
Avrupa projesi için birlikte çalışılması gerektiğini anımsatan Michel, “Farklı tasaları, farklı çıkarları, farklı görüşleri olanları masada uzlaştırmak kolay değil. Bir mutabakat sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Von der Leyen de “Liderlerle uzun müzakereler gerçekleştirdik. Çalışmaya devam edeceğiz. Sonuç almak için önümüzde uzun bir yol var” tabirlerini kullandı.
‘Daha fazla uğraş göstermeliyiz’
Bütçenin acil bir husus olduğuna işaret eden Von der Leyen, “Bütçede uzlaşı olmazsa Erasmus, araştırma programları, bölgesel kalkınma ve hudut idaresi için kaynağımız olmaz. Bu nedenle daha fazla çaba göstermeliyiz” diye konuştu.
Von der Leyen, dijital dönüşüm, iklim değişimi ve İngiltere’nin AB’den ayrılığı üzere kıymetli sınamalara karşı tesirli bir bütçeye muhtaçlık olduğunu vurguladı.
Müzakerelerin demokrasinin bir kesimi olduğunu belirten Von der Leyen, 27 üye ülkenin 27 farklı önceliği bulunduğunu anlattı.
Öte yandan, AB başkanlarının, gelecek süreçte tekrar bir ortaya gelip bütçe konusunu görüşmesi bekleniyor. Bütçe, AB için müzakeresi en güç bahislerden birini teşkil ediyor.
Zirvede, başkanlar, birliğin 2021-2027 periyoduna ait bütçesini içeren Çok Yıllı Mali Çerçeve’nin (MFF) boyutu ve harcama alanları hakkında görüşlerini paylaştı.
AB’nin 2021-2027 periyoduna ait bütçesinin üye ülkelerin GSMH’sinin ne kadarı olacağı müzakere edilen ana başlıklar ortasında yer aldı.
Bu çerçevede, Hollanda, Avusturya, Danimarka ve İsveç üzere ülkeler bütçenin GSMH’nin yüzde 1’i kadar olmasını isterken, bilhassa daha az gelişmiş Doğu ve Güney Avrupa ülkeleri, bu oranın daha yüksek olmasını talep etti.
Toplam 1 trilyon euro civarındaki bütçe müzakerelerinde küçük yüzdelik dilimler toplamda yüzlerce milyar euroluk farka neden oluyor.
Özellikle daha az gelişmiş AB ülkeleri, bütçede yer alan ahenk programlarına önemli oranda mali katkı verilmesini talep etti. Kelam konusu programlar, az gelişmiş bölgeleri kalkındırmaya yönelik projelere finansal dayanak sağlıyor. Birtakım Batı Avrupa ülkeleri ise kelam konusu kaynakların azaltılmasını ve hukukun üstünlüğü üzere kaidelere bağlanmasını istedi.
AB’nin Ortak Tarım Siyaseti da (CAP) uzlaşılamayan alanlardan bir olarak öne çıktı. Tarım ve hayvancılığa yönelik sağlanan dayanaklar konusunda üye ülkeler farklı yaklaşım sergiledi. Bilhassa endüstrileşmiş Avrupa ülkeleri, ziraî desteklemelerin azaltılmasını ve verilen desteklemelerin yeni düzeneklerle daha uygun denetlenmesini istedi.
İngiltere’nin ayrılmasıyla AB üyesi ülke sayısının 27’ye gerilemiş olması ve bütçede yaklaşık 75 milyar euroluk mali eksilmenin ne halde telafi edileceği de önderler tarafından müzakere edilen bir diğer mevzu oldu.
AB’nin 2021-2027 periyodu bütçesine yönelik Çok Yıllı Mali Çerçeve müzakerelerinin 2020 yılında tamamlanması gerekiyor.
Uzun vadeli AB bütçesine ait karar, üye ülkelerin AB Kurulu’ndaki oy birliği ve Avrupa Parlamentosu (AP) onayı ile belirleniyor.
AB’nin mevcut yaklaşık 1 trilyon euroluk mali çerçevesi, 2014-2020 periyodunu kapsıyor.